23 Απριλίου 2014

Γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα γλυκό που το πετυχαίνω όταν το φτιάχνω (αν και βέβαια δεν μπορώ να φτάσω την ποιότητα από το Κοσμικόν:) ). Αλλά το αποφεύγω γιατί είναι πειρασμός. Κι έτσι το είχα ψιλοξεχάσει. Μέχρι που πριν λίγες μέρες είχα πάει μια εκδρομή και έπεσα πάνω σ' ένα πολυδιαφημισμένο γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη. Και το δοκίμασα, το φωτογράφισα και είπα να παρουσιάσω τη συνταγή που είχα.

Υλικά

500 γρ. φύλλο μπακλαβά
1 κιλό γάλα
1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό (200 γρ.)
3 κουταλιές βούτυρο
5 αυγά
2 χαρτάκια βανίλια

Για το σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη
1 ½ ποτήρια νερό
χυμό και φλούδα ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζω το γάλα στη φωτιά να κάψει και ρίχνω το σιμιγδάλι σιγά – σιγά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι να πάρει βράση και να πήξει.
Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα προσθέτω στην κρέμα, που την έχω κατεβάσει από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με το ξύλινο κουτάλι να διαλυθεί καλά και τη βάζω ξανά στη φωτιά να πήξει χωρίς να πάρει βράση. Την κατεβάζω οριστικά αυτή τη φορά από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε – πότε να μην σχηματιστεί κρούστα.
Βουτυρώνω ένα μέτριο ταψί και στρώνω τα 2/3 των φύλλων (φροντίζω να μπαίνουν έτσι ώστε να μένει φύλλο στα τοιχώματα) αλείφοντάς με πινελάκι το καθένα πολύ καλά με βούτυρο και αδειάζω την κρέμα. Διπλώνω προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί βουτυρώνοντάς τα, βάζω και τα υπόλοιπα φύλλα, χαράζω σε μπακλαβαδωτά κομμάτια αλείφω καλά την επιφάνεια με βούτυρο, τη ραντίζω με λίγο ανθόνερο και ψήνω το ταψί σε μέτριο φούρνο για 30’.
Στο μεταξύ βράζω τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 5’ προσθέτω και το χυμό και βράζω για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Μόλις βγει το γλυκό το περιχύνω καυτό.
Το σερβίρω αν θέλω πασπαλισμένο με κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.