27 Αυγούστου 2014

Γαλακτομπούρεκα ατομικά

Παρόμοια με το γαλακτομπούρεκο που είχα βάλει παλιότερα.Αυτή τη φορά όμως σκέφτηκα αφού προσαρμόσω τη συνταγή να τα φτιάξω ατομικά. Τα έφτιαξα το Δεκαπενταύγουστο για τη γιορτή της Μαρίας κι είπα να τα παρουσιάσω κι από δω.

Υλικά

500 γρ. φύλλο μπακλαβά (1 πακέτο)
600 γρ. γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό (100 γρ.)
2 κουταλιές βούτυρο
3 αυγά
1 χαρτάκι βανίλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
1 (και ελάχιστο) ποτήρι νερό
χυμό και φλούδα μισού λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζω το γάλα στη φωτιά να κάψει και ρίχνω το σιμιγδάλι σιγά – σιγά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι να πάρει βράση και να πήξει.
Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα προσθέτω στην κρέμα, που την έχω βγάλει από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με το ξύλινο κουτάλι να διαλυθεί καλά και τη βάζω ξανά στη φωτιά να πήξει χωρίς να πάρει βράση. Την κατεβάζω οριστικά αυτή τη φορά από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε – πότε να μην σχηματιστεί κρούστα.
Βουτυρώνω ένα ταψί του φούρνου. Σε μια καθαρή επιφάνεια στρώνω 3 φύλλα αλείφοντας με πινελάκι το καθένα πολύ καλά με βούτυρο. Τα κόβω σε 4 λουρίδες, βάζω στην άκρη κάθε μιας μια καλή κουταλιά απ' την κρέμα. Διπλώνω προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων, τυλίγω το γαλακτομπούρεκο και το βάζω στο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Δεν θέλουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους αφού δεν φουσκώνουν.
Αλείφω καλά την επιφάνεια με βούτυρο, τη ραντίζω με λίγο ανθόνερο και ψήνω σε μέτριο φούρνο για 30’.
Στο μεταξύ βράζω τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 5’ προσθέτω και το χυμό και βράζω για 2 – 3 λεπτά ακόμα. Μόλις βγει το γλυκό το περιχύνω καυτό (καυτά και τα δύο).
Τα σερβίρω αν θέλω πασπαλισμένα με κανέλα.

1 σχόλιο:

  1. το αγαπημένο μου γλυκό, αυτό αλλά και κατεψυγμένα γλυκά έχει το www.papa-pastry.com/el , τσεκάρετε και σεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.