10 Ιανουαρίου 2015

Ρεβιθοκεφτέδες (Φαλάφελ)

Τους ρεβιθοκεφτέδες τους είχα δοκιμάσει παλιά. Μ' άρεσαν, είχα πάρει τη συνταγή, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν τους είχα φτιάξει ποτέ μέχρι τώρα. Προχτές σκέφτηκε η Μαρία να φτιάξουμε μερικούς για το βράδυ της γιορτής μου. Αναζήτησα την (ξεχασμένη) συνταγή, έψαξα και στο ιντερνέτι, έκανα ένα πάντρεμα και το αποτέλεσμα βγήκε εξαιρετικό. Βασικά τους συνδύασα με ρεβίθια σούπα, αφού μέχρις ένα σημείο η διαδικασία είναι κοινή. Τα έβρασα με λιγότερο νερό και χωρίς να έχω προσθέσει κρεμμύδια κλπ. Πήρα τα ρεβίθια που ήθελα, τα ανακάτεψα για τους κεφτέδες, πρόσθεσα στα υπόλοιπα τα υλικά που λείπανε και τους έριξα το τελικό βράσιμο ενώ τηγάνισα και τους κεφτέδες μου. Και βέβαια το επόμενο βήμα ήταν να το παρουσιάσω εδώ. Ιδού λοιπόν:

Υλικά

250 γρ. ρεβίθια
2 κουταλάκια σόδα
3 πατάτες ωμές τριμμένες
1 καρότο τριμμένο (ωμό)
1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη (ίσως και λίγο περισσότερο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 αυγά
αλάτι – πιπέρι
μαϊντανός
τουλάχιστον 1 κουταλιά κύμινο τριμμένο

Για το τηγάνισμα

μπόλικη φρυγανιά αλεσμένη
λάδι

Εκτέλεση

Μουλιάζω τα ρεβίθια για 5 -  6 ώρες σε κρύο νερό (ακόμα καλύτερα μια νύχτα). Σουρώνω τα νερά ρίχνω τη σόδα και τ' αφήνω για καμιά ώρα. Τα ξεπλένω καλά (4 - 5 νερά) και τα ψιλοτρίβω να φύγουν όσα φλούδια έχουν ξεκολλήσει. Τα βάζω στη φωτιά να πάρουν βράση και τους βγάζω τον αφρό. Τα βράζω για 15' στη χύτρα.
Τα σουρώνω και τ’ αλέθω με το ραβδομπλέντερ. Βάζω στο μούλτι το κρεμμύδι με τ' αυγά και το χτυπάω μέχρι να λιώσει. Βάζω σε μια λεκάνη τα ρεβίθια και προσθέτω την πατάτα, το καρότο, τα αυγά με το κρεμμύδι, το αλεύρι, και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά. Αφήνω καμιά ώρα το μείγμα να κρυώσει.
Βάζω τη φρυγανιά σ' ένα ταψάκι. Παίρνω μ' ένα κουτάλι μείγμα το ρίχνω στη φρυγανιά και το πλάθω σε κεφτέδες (όχι στο χέρι αλλά τους διαμορφώνω με πιρούνι - κουτάλι), που τους τηγανίζω σε καυτό λάδι. Τους βγάζω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τους σερβίρω (κατά προτίμηση ζεστούς).

Παραλλαγή

Αντί για τηγάνι, προσωπικά τους κάνω στο φούρνο. Αυτό έχει σαν συνέπεια και λιγότερο χρόνο (όχι και καμιά τεράστια διαφορά, αλλά υπάρχει) και να είναι πιο υγιεινοί. Στρώνω σε δυο ταψιά αντικολλητική μεμβράνη κι αφού τους "πλάσω" τους αραδιάζω πάνω της σε σειρές. Περιχύνω με κάμποσο λάδι και τους ψήνω στο φούρνο (στους 180) για κάνα μισάωρο.
Με τη φρυγανιά αντί γι' αλεύρι γίνονται πιο αφράτοι, πιο μαλακοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.