05 Μαρτίου 2015

Κέικ με ταχίνι και μέλι Φωτεινής

Ένα ιδιαίτερο κέικ μου έφερε την Κυριακή η Φωτεινή. Πεντανόστιμο. Και της ζήτησα τη συνταγή που την παρουσιάζω παρακάτω. Τι το ιδιαίτερο είχε; Πως δεν είχε ζάχαρη αλλά μέλι. Γιατί η Φωτεινή και η οικογένειά της προσπαθεί να αποφύγει οτιδήποτε ακούγεται πως είναι επικίνδυνο. Έχουν π.χ. κήπο με διάφορα φρούτα ώστε να είναι αράντιστα κι αλίπαστα. Κι αν δεν είναι η εποχή των δικών τους φροντίζουν να βρίσκουν. Στα πλαίσια αυτά έχουν αντικαταστήσει (λένε) τη ζάχαρη με μέλι. Σε όλα. Δεν ξέρω τι γίνεται με άλλα γλυκά ή φαγητά. Αλλά σ' αυτό το κέικ η αντικατάσταση ήταν σίγουρα πετυχημένη. Το κακό είναι πως δεν έβγαλα καμιά φωτογραφία πριν το καταναλώσουμε :)

Υλικά

1 φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι νερό (ή 3/4 νερό κι 1/4 κονιάκ)
1 φλιτζάνι ταχίνι
1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα
1 κουταλάκι σόδα
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει (ή απλό + 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ)
1 φλιτζάνι καρύδια
Λίγο βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη για τη φόρμα

Εκτέλεση

Βάζω τις σταφίδες για λίγη ώρα στο νερό με το κονιάκ να φουσκώσουν.
Σ' ένα μπολ ρίχνω τα υγρά (ταχίνι, μέλι, νερό και την πορτοκαλάδα στην οποία έχω διαλύσει τη σόδα να αφρίσει). Ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω ελαφρά. Προσθέτω τα μυρωδικά και τις σταφίδες με τα καρύδια (που τα έχω πασπαλίσει με αλεύρι ώστε να μην φύγουν στον πάτο),
Βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (βγαίνουν δυο απ' τις μακρόστενες) και ψήνω στου 170 βαθμούς για 45'.
Βγαίνει αρκετά σκούρο. Αν θέλουμε να το ασπρίσουμε λίγο (και να το γλυκάνουμε) το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.