25 Μαρτίου 2015

Κιμαδόπιτα

Άλλο ένα φαγητό που φτιάχτηκε εξαιτίας της Ειρήνης. Είχε βγάλει η Μαρία κιμά να φτιάξει μπιφτέκια κι η Ειρήνη κόλλησε: αντί μπιφτέκια να γίνει κιμαδόπιτα. Κι επειδή δεν φτιάχτηκε τόπε κάμποσες φορές. Νάταν κιμαδόπιτα... Πέρασαν κάμποσες μέρες και λέω πως θα φτιάξω πατατόπιτα. Δεν είπε τίποτα, αλλά ο Δημήτρης που το 'μαθε σχολίασε πως πάει η κιμαδόπιτα της Ειρήνης. Κι η δική μου αντίδραση ήταν, γιατί να μην φτιάξουμε και τα δυο. Αμ έπος, αμ έργο. Πρώτη δουλειά, γκούγκλης. Η πρώτη συνταγή που άνοιξα μ' άρεσε αρκετά, τόσο που δεν πήγα παρακάτω. Αλλά άνοιξα και τα κιτάπια μου κι είδα πως είχα ήδη μια συνταγή. Κρεατόπιτα την έγραφα μεν, με κιμά ήταν δε. Έτσι δεν είχα παρά να παντρέψω τις δυο συνταγές και να εφαρμόσω το συνδυασμό τους. Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε και το παρουσιάζω.


Υλικά

1/2 κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 1 μέτριο και  3 - 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ή 2 κουταλιές πελτέ
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
άνηθο
αλάτι – πιπέρι
3 - 4 κουταλιές λάδι + όσο χρειαστεί για το φύλλο
1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
2 αυγά
2 πρέζες γαρύφαλλο τριμμένο
200 γρ τυρί τριμμένο (γκούντα, ένταμ ή κάτι παρόμοιο).
1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο (ή 2 φύλλα σφολιάτας - είναι πιο εύκολο, αλλά άλλη χάρη έχει το φύλλο)
Προαιρετικά: σουσάμι, μαυροκούκι

Εκτέλεση

Βάζω σ' ένα βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει και ρίχνω τον κιμά. Τον τσιγαρίζω και προσθέτω το κρεμμύδι με το σκόρδο να μαραθούν. Σβήνω με το κρασί, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και άνηθο και τ' αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα νερά του. Βγάζω το μείγμα απ' τη φωτιά.
Όταν κρυώσει λίγο προσθέτω τα αυγά και το γάλα.
Στρώνω σε λαδωμένο ταψί τα μισά περίπου φύλλα (ή ένα φύλλο σφολιάτας) στο ταψί λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, ρίχνω το μισό μείγμα πασπαλίζω με το γαρύφαλλο και στρώνω από πάνω το μισό τυρί. Βάζω δυο φύλλα ακόμα, τα υπόλοιπα υλικά με το ίδιο τρόπο και καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα (αν είναι σφολιάτα πάει ένα πάνω ένα κάτω κι όλο το μείγμα στη μέση).
Χαράζω την πίτα μου αλλά όχι πολύ βαθιά, πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Σημειώσεις:


  • Το φύλλο μου βγήκε 6 κομμάτια. Τα έστρωσα σε πυρέξ 24 Χ 35. Μισό φύλλο κάτω και το υπόλοιπο να κρέμεται. έβαλα 4 φύλλα από κάτω, 2 στη μέση και για σκέπασμα γύρισα και τα έξι και μούρθαν πολύ ωραία.
  • Για κιμά (λέει πως) μπορεί να βάλω μοσχαρίσιο ή από κοτόπουλο ή ακόμα κι από μανιτάρια στο ίδιο πάντα βάρος. Απλά τα τελευταία τα περνάω απ' το μούλτι να γίνουν κιμάς. Στην περίπτωση αυτή ίσως θέλει περιορισμό στο κρεμμύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.