21 Φεβρουαρίου 2016

Ρυζόγαλο

Μπήκε το τριώδιο. Και στο χωριό μου, το κατεξοχήν γλύκισμα αυτής της περιόδου είναι το ρυζόγαλο. Οι κουδουνάτοι (μασκαράδες) που γύριζαν παλιότερα, χτύπαγαν τις πόρτες και έλεγαν:
Αν έβρασε το ρυζόγαλο
κατέβασέ το κάτω
να φάω εγώ το ρυζόγαλο
κι εσύ να φας το πιάτο :)
Εγώ δεν μπορώ να πω πως τρελαίνομε γι' αυτό, άλλοι όμως είναι φαν! Εμένα μ' αρέσει μόνο ζεστό - ζεστό, μόλις βγει απ' την κατσαρόλα (καλά, να μην κάψουμε και τον στόμα μας :) )

Υλικά

1 ποτήρι ρύζι
6 ποτήρια νερό
1 και 1/4 ποτήρια ζάχαρη
1 κιλό γάλα
μαστίχα ή βανίλια
κανέλα

Εκτέλεση

Βάζω σε πολύ σιγανή φωτιά το νερό με το ρύζι να βράσει (ή το αφήνω να μουσκέψει για πολλές ώρες). Όταν αρχίζει να πήζει προσθέτω το γάλα και το παρακολουθώ ανακατεύοντας ταχτικά. Όταν αρχίσει να σφίγγει προσθέτω τη ζάχαρη και τη μαστίχα (ή τη βανίλια) συνεχίζοντας να ανακατεύω. Όταν πήξει σβήνω τη φωτιά και το σερβίρω πασπαλισμένο με κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.