19 Απριλίου 2016

Στρούντελ μήλου

Για στρούντελ είχα γράψει πριν ενάμιση χρόνο. Δεν ξέρω πού την είχα βρει, αλλά καθώς σκάλιζα τις σημειώσεις μαγειρικής που έχω (εκεί είναι κι η ζαχαροπλαστική) έπεσε το μάτι μου σε τούτη που παρουσιάζω σήμερα. Δεν είναι ίδια κι έτσι είπα να τη βάλω κι αυτή. Ποια είναι η καλύτερη; Δύσκολο ν' απαντήσω :)

Υλικά

1 κιλό μήλα γκόλντσμιθ (τα κιτρινοπράσινα)
2 φύλλα σφολιάτας (600 γρ.)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φακελάκια κουκουνάρι
χυμό από ½ λεμόνι
¼ φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές κορν φλάουρ
¼ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
κανέλα τριμ.
γαρύφαλλο τριμ.
¼ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (προαιρετικά - στην περίπτωση αυτή λιγοστεύω τη ζάχαρη)
ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε κυβάκια. Αν θέλω κρατάω τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και τα τυλίγω σε τουλπάνι. Σε μια κατσαρόλα τοποθετώ τα μήλα, το τουλπάνι κλεισμένο καλά, τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, το χυμό λεμονιού και το νερό. Βράζω μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς όμως να διαλυθούν. Τα κατεβάζω απ’ τη φωτιά, αφαιρώ όλα τα υλικά από την κατσαρόλα και αφήνω μόνο το ζουμί. Παίρνω ½ φλ. απ’ το ζουμί και το κρυώνω. Διαλύω στο (καλά) κρύο ζουμί το κορν φλάουρ και το προσθέτω στο υπόλοιπο υγρό, στην κατσαρόλα. Το δένω σε σιγανή φωτιά, το κατεβάζω και προσθέτω τα υλικά που έχω βράσει. Κατόπιν σιγά – σιγά το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς και τέλος τη σταφίδα.
Ανοίγω τα φύλλα σφολιάτας και μοιράζω τη γέμιση στο κέντρο τους πασπαλίζοντας με κανέλλα και γαρύφαλλο. Κλείνω καλά τα φύλλα, πιέζοντας τη σφολιάτα με βρεγμένα δάχτυλα στο σημείο της ένωσης και πατώντας τα στις άκρες.
Τοποθετώ τα στρούντελ σε ταψί στρωμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω. Με ένα μαχαίρι τα χαράζω από πάνω και τα ψήνω στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Τα σερβίρω πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή περιχυμένα με σάλτσα βανίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.