05 Απριλίου 2016

Τζιεροσαρμάδες

Παραλλαγών συνέχεια. Εδώ τα υλικά και η προετοιμασία για τους τζιεροσαρμάδες είναι ίδια με την παπούδα. Την παραλλαγή την είχα βάλει τότε αλλά της αξίζει να υπάρχει και μόνη της αφού τρώγεται οποιαδήποτε εποχή (εντάξει, το καλοκαίρι δεν συνηθίζεται) κι όχι μόνο το Πάσχα όπως οι παπούδα. Η διαφορά μ' αυτήν είναι πως δεν φτιάχνω ένα μεγάλο πράγμα όσο το ταψί αλλά πολλά μικρά. Βορειοελλαδίτικο φαγητό, τόμαθα στις επισκέψεις μου προς τα πάνω. Προφανώς, κι αυτοί είναι χοληστερινικές βόμβες :)

Υλικά

1 – 2 συκωταριές αρνίσιες
2 – 3 σκέπες (τσεμπέρια) αρνίσιες
3 αυγά
3 – 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
άνηθο
μαϊντανό
1 φλιτζάνι ρύζι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά αλεύρι
άσπρο κρασί, λάδι

Εκτέλεση

Πλένω καλά τις σκέπες και τις μουσκεύω σε ζεστό νερό για να μπορούν ν’ ανοίξουν καλά.
Ζεματάω τη συκωταριά (και τα τυχόν έντερα που έχω γυρίσει – καθαρίσει) την ψιλοκόβω και τη βάζω σε κρύο νερό να σφίξει. Τη βάζω σ’ ένα τηγάνι με λίγο λάδι να τσιγαριστεί, προσθέτω τα κρεμμυδάκια να μαραθούν τα τυλίγω με το αλεύρι και σβήνω με λίγο άσπρο κρασί.
Βγάζω το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο, το μαϊντανό, το ρύζι, το νερό και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.
Κκόβω κομμάτια από τις σκέπες (για μεγαλύτερη ευκολία απλώνω κάθε κομμάτι σ’ ένα μπολάκι) και βάζω μέσα μείγμα τόσο ώστε να τυλίγεται σαν ένας μεγαλούτσικος ντολμάς (σαρμάς). Τοποθετώ τους σαρμάδες σε βουτυρωμένο ταψί με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω και ψήνω για 45’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.