28 Ιουνίου 2016

Χουνκιάρ μπεγεντί

Άλλο ένα φαγητό με μοσχαρίσιο κρέας. Το ιδιαίτερο σ' αυτό είναι ότι συνοδεύεται από πουρέ μελιτζάνας. Το πρωτάκουσα στην πολίτικη κουζίνα και με εντυπωσίασε. Το δοκίμασα στην Τουρκία και μ' άρεσε. Έτσι, έψαξα και βρήκα τη συνταγή του. Χουνκιάρ (hünkâr) ήταν η προσφώνηση του σουλτάνου στα τούρκικα (όποιος έβλεπε Σουλεϊμάν θα το θυμάται :) ) ενώ το μπεγιεντί (beğendi) πάει να πει όπως, με τον τρόπο, είναι δηλαδή ένα φαγητό "όπως για τον σουλτάνο". Αρχοντικό.

Υλικά

1 κιλό κρέας μοσχάρι (συνήθως ποντίκι) ή αρνίσιο, κομμένο σε κομμάτια
1 κούπα λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
4 κόκκους μπαχάρι,
6 κόκκους πιπέρι
αλάτι, πιπέρι, δάφνη,
1 κουταλιά ξύδι,
1 κουταλάκι ζάχαρη

Πουρές μελιτζάνας

2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
3 μελιτζάνες φλάσκες

Εκτέλεση

Στο λάδι στην κατσαρόλα ροδίζω το κρέας, ρίχνω τα κρεμμύδια, τους κόκκους μπαχάρι, πιπεριού και τα σοτάρω. Ρίχνω τα ντοματάκια, την δάφνη, το ξύδι και λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζω μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας.
Ψήνω τις μελιτζάνες, τις καθαρίζω και τις ψιλοκόβω. Στο λάδι σοτάρω το αλεύρι, ρίχνω το γάλα ζεστό και ανακατεύω μέχρι να πήξει. Ρίχνω τον πουρέ μελιτζάνας και ανακατεύω. Προσθέτω επίσης το κεφαλοτύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρω στο πιάτο τον πουρέ της μελιτζάνας κι από πάνω το κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.